Witajcie! Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto, który jest w mojej rodzinie od dwóch pokoleń! Jest to fantastyczny sernik na zimno z owocami! Jest bardzo delikatny i kremowy. Zapraszam do wspólnego gotowania :)
Hi! Today I would like to present you with a recipe for a perfect no bake cheesecake! It's really delicate and creamy! Enjoy!
Składniki:
- 2 l mleka
- 0,5 kg śmietany 18%
- 5 jajek
- 20g masła
- 3/4 szklanki cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego
- galaretka (użyłam galaretki o smaku leśnych owoców
- jeżynyyyy!
Przepis:
- W garnku podgrzewamy mleko (do momentu aż prawie zacznie się gotować), jajka ze śmietaną mieszamy w osobnym naczyniu do połączenia.
- Gdy mleko się podgrzeje dodajemy do niego jajka i śmietanę i podgrzewamy parę minut aż powstaną małe grudki serka (nie możemy doprowadzić do wrzenia! całość mieszamy od czasu do czasu!)
- Powstały serek po paru minutach odcedzamy z bezbarwnego płynu i odstawiamy do ostudzenia
- Masło ubijamy z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy oraz roztopienia się cukru
- Ostudzony serek dodajemy po łyżce do masła, ubijamy parę minut, do uzyskania gładkiej masy
- Galaretkę przygotowujemy w nieco mniejszej ilości wrzątku
- Masę serową przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dodajemy jeżyny i lekko ściętą galaretkę
- Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał! Napiszcie w komentarzu co myślicie i czy zrobicie go w domu! ;)
Ingredients:
- 2 l milk
- 0,5 kg cream 18%
- 5 eggs
- 200g butter
- 3/4 cup sugar and 1 package vanilla flavoured sugar or a splash of vanilla extarct
- 1 package jelly
- blackberries
Recipe:
- Heat up your milk until it's just about to boil, mix the eggs together with the cream until combined
- Add the mixture to the milk and heat up for a few minutes (stir it from time to time and don't bring it to a boil, just heat it up!) until you are able to see little clupms of cheese
- Drain the cheese from the colorless lotion and leave to cool
- Beat the butter together with the sugar until light and fluffy
- Add the cheese to the butter and beat together until smooth
- Pour the mixture into your baking tin that has been greased with butter
- Prepare your jello using a little les water than you normally would
- Add the blackberries and the jelly on top of thye cheesecake and leave in the fridge overnight
Hope you liked the recipe! If you decide to recreate it leave me a comment!
0 komentarze